sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kuvia ja pohdintoja

Sara on kyllä ollut hyvä emo ja hoitanut pentuja mallikkaasti. Jotain ongelmiakin tietenkin on. Meidän kohdalla se, että Sara on varsinainen meijeri. Saralla on maitoa aivan valtavasti, mutta se itse meinaa hieman laihtua. Kun sitten varovasti yritin nostaa ruuan määrää, niin maitoa näytää olevan entistä enemmän. Sara imettää ahkerasti ja tarvittaessa herättelee pentuja unilta ja siirtelee niitä kuonolla tönimällä ruokailemaan. Ongelmahan tämä ei olisi, jos maitoa ei tulisi niin valtavasti kuin sitä ilmeisesti tulee. Pentujen mahat nimittäin ovat selvästi löysemmällä heti kun nostan Saran ruuan määrää. Ja tässä eräänä päivänä osalla pennuista oli aivan valtava piikki painon nousussa, kun ruokaa olin Saralle antanut enemmän...

Toisaalta mitäpä asiasta purnaamaan. Paljon pahempi ongelma olisi jos sitä maitoa ei tulisi riittävästi. Pitänee ruuan määrää vaan nostaa todella varovasti ja alkaa syöttää Saraa neljästi vuorokaudessa tähän astisen kolmen kerran sijaan. Saapahan energian jaettua vieläkin tasaisemmin. Ja paljon mahdollista, että jos en olisi tässä lomaillut pentujen kasvua ja Saraa haukkana tarkkailen, lähes tulkoon 24/7, niin en olisi edes huomannut moisia asioita.

Pennuista neljän painot on tuplaantunut eilen (8 vrk) syntymästä ja tänään lienee kaksi viimeistä saavuttavat tuon rajapyykin. Yhdellä voi jäädä parista grammasta kiinni. Tänään tulee siis 9 vrk syntymästä. Kasvu on siis sinällään ollut ihanteellista. Pennun painon kun tulisi tuplaantua 7-10 vrk päästä syntymästä.

Toinen havainto minkä olen tehnyt on se, että vaikka Sara varovasti petailee pentulaatikkoa sillon tällön, niin kun sillä on ollut tarvetta jäkipolttojen takia petailla raivokkaammin, niin se on tullut pentulaatikosta pois ja raapinut lattiaa laatikon ulkopuolella ja aikansa petailtuaan se on mennyt takaisin pentujen viereen nukkumaan. Nyttemminhän petailut on jäänyt melko vähille.

Alkuunsa kun Sara asui pentulaatikossa melkein koko ajan, niin pennut näyttivät imevän kolme tai neljä pentua kerrallaan ja muut nukkuivat vieressä. Hetken päästä kun toinen porukka vetäyty nukkumaan, niin toinen porukka tuli tiĺalle jne. Nyt kun pennut ovat yli viikon, niin Sara ei enää oleile koko aikaa pentujen seurassa, vaan käy imettämässä niitä aina välillä tai muuten vaan "laskemassa" pennut. Tai jos joku syystä tai toisesta sattuu vinkasemaan kovempaa niin Sara käy tsekkaamassa tilanteen. Yöt Sara näyttäisi nukkuvan suurimmaksi osaksi pentujen kanssa.

Pennut vaikuttaisivat varsin tyytyväisiltä eloonsa ja köllöttelevät rauhassa ja välillä haukottelevat. Nuollakin ne hieman ovat jo yrittäneet ja hamuavat suullaan. Jälkimmäinen toiminto on tietysti nisällä selvästi havaittavissa heti syntymästä lähtien, mutta nyt siis tullut muutakin suun käyttöä, kuin pelkkä imeminen.

Ensi viikolla pitäisi mennä töihin. Viikko yövuoroja ja sitten taasen lomailemaan pentujen kanssa. Aivan loistavasti sain työt järkättyä tähän pennutuksen yhteyteen. Sain lomia säästetty viime vuodelta ja sitten pääsen jo loppuajasta pitämään kesälomiakin. Pari yövuoroviikkoa täytynee tässä välillä puuhastella oikeita töitä, mutta eiköhän niistä selvitä. Wilma kuitenkin auttelee tässä tehokkaasti.

Nyt taas pokkarilla otettuja kuvia. Parempia sitten kun pennut ovat aukaisseet silmät. Jospa Tiinan saisi houkuteltua taasen kuvaamaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti